Close

Sushi – co jste o rolované rybí pochoutce nevěděli

Co jste nevěděli o sushi

Král japonské kuchyně, sushi, je dnes symbolem luxusních večeří. Japonská kultura má pro konzumaci sushi několik přísných pravidel a statisíce lidí v Evropě i Americe si dopřává sushi jako slavnostní událost. Původně ale vzniklo jako jídlo chudých. Kde se tedy tato rybí specialita vzala? A dokážete rozlišit všechny jeho druhy?

Na počátku všeho byla zkvašená rybina

Historie této lahůdky začala, když lidé v jihovýchodní Asii začali přemýšlet o tom, jak uchovávat ryby. Řešení bylo jednoduché – Umístili je do rýže a nechali kvasit. Fermentované ryby poté jedli a rýži vyhazovali. Toto nepříliš dobře vonící jídlo se jmenovalo sushi nara a vzniklo už v 8. století n. l.

Až o 700 let později přestali Japonci rýži od ryb vyhazovat a sushi se posunulo o velký kus blíže k dnešní podobě. Identické sushi, které dostaneme i dnes v japonské restauraci, vzniklo až s vynálezem ledničky, tedy na začátku 20. století. Ryba se jedla v nekvašeném stavu a uchovávala se v chladu čerstvá.

Bez rýže ani Japonec neroluje

Základem sushi je správná rýže. Jmenuje se nišiki a tvoří většinu této pochoutky. Pokud si tedy myslíte, že není možné vychutnat si sushi bez ryby, je to omyl. Většina druhů se ale podává s rybou nebo mořskými plody. Výživnou, vzácnou a drahou surovinou v sushi je také mořská řasa nori. Důležitou ingrediencí, kterou ne první pohled nevidíme, je omáčka, se kterou se rýže smíchává. Jmenuje se sušinoko a má typickou sladkokyselou chuť. Právě po ní dostalo sushi své jméno. V japonštině totiž shushi znamená kyselá chuť.

Kromě milovníků ryb si sushi oblíbili také ti, kdo myslí na dietní stravu. Neobsahuje příliš kalorií a tuků, přitom poskytuje tělu jód, minerály, bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny.

Které je které?

V jídelním lístku sushi restaurace najdete mnoho druhů a kombinací sushi. Každý tvar i druh má své jméno a když jej půjdete zkusit poprvé, možná se v nich ztratíte. Které jsou ty základní, které byste měli znát?

Maki

Tento typ sushi je nejběžnější. Jde o běžnou rolku, obalenou mořskou řasou. Střed rolky je plněn nejčastěji lososem, okurkou nebo avokádem.

Nigri

Nigiri má tvar válečku. Je to kopeček rýže a na ně plátek syrové ryby. Zajímavé na tomto druhu je, že byste jej měli jíst obráceně, než je servírované. Část s rybou si otočte na jazyk.

Uramaki/Rolls

Tento typ obrací systém klasického maki. Kuchaři zabalí několik surovin do mořské řasy a obalí je rýží na okrajích. Uramaki dostalo i svůj anglický název rolls, protože je velmi populární ve spojených státech. Vznikají tam i originální druhy v různých městech.

Sashimi

Sashimi je jediné sushi bez rýže. Je to syrové rybí maso nakrájené na kousky a kombinované se sójovou omáčkou a wasabi.

Zkuste to rukama

Když se vydáte na sushi a budete jej chtít jíst tak, jako sami Japonci, nezapomeňte na hůlky. Většina druhů se jí s jejich pomocí. Ale pokud byste si nebyli jejich používáním jistí, můžete jít sushi rukama a nebude to neslušné, naopak to značí, že si sushi vychutnáváte. Každý kousek se částečně máčí v sójové omáčce a můžete si na něj nanést špetku wasabi. Hůlkami byste neměli sushi napichovat, zapichovat hůlky od misky rýže a ani jejich pomocí nic nepodávejte druhému člověku.

Obvyklou ingrediencí, kterou k sushi dostanete je také nakládaný zázvor. Ten má sloužit jako potravina, která vám neutralizuje chutě mezi jednotlivými kousky.

Přečtěte si také