Close

5 důvodů, proč je zdravé jíst čokoládu

Znáte někoho, kdo nemiluje čokoládu? Možná se někdo najde, ale pořád převažuje většina, kteří se můžou po čokoládě utlouct. Pokud si ovšem hlídáte postavu nebo držíte dietu, tak čokoládu přeci nemůžete. Nebo ano?

Nesuďte knihu podle obalu

Čokoládu jsme si bohužel zaškatulkovali jako špatnou a nezdravou potravinu.

Můžeme najít spoustu studií, které píšou o nadváze, alergii či akné ve spojitosti s touto hříšnou sladkostí. A bezesporu to pravda je, ale čokoláda nemusí být jen nezdravá.

V případě masově produkovaných čokolád s přidaným cukrem, mlékem, ztuženým tukem a aditivem nám opravdu hrozí zhoršení pleti, nadváha nebo třeba kazivost zubů. K takovým čokoládám patří oblíbená mléčná nebo bílá.

„Nikdy není tak zle, aby to čokoláda nemohla vylepšit.“

Čokoládová svůdnice

Čokoláda je odjakživa náš věrný společník ve stresových situacích. Přiznejte se, že po ní sáhnete i vy, když vám není úplně nejlíp a cítíte se pod psa. A je to úplně pochopitelné!

Čokoláda má stimulující a povzbudivé účinky, za které mohou dopamin a tryptofan. Zajímavostí je, že k zvýšené sekreci dopaminu dochází například při orgasmu. S kouskem čokolády se nám po těle rozlije blaženost a cítíme se tak šťastní. Jednoduše řečeno, čokoláda je pěkná svůdnice!

Jak poznám kvalitní čokoládu?

Kvalitní čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, kakaového másla, sójového lecitinu a cukru.

Pokud jíte celý život jen mléčnou nebo bílou čokoládu, zřejmě vám ta hořká jen tak chutnat nebude. Není totiž plná cukru a váš mlsný jazýček asi ze začátku úplně neuspokojí. Ale víte, v čem je její síla?

Stačí vám opravdu jen kousek. Máte jistotu, že nesníte celou tabulku a nebudete se cítit provinile. A i kdybyste si dali více čtverečků čokolády, nic se neděje, ta kvalitní hořká vašemu tělu více prospěje, než uškodí.

5 důvodů, proč jíst čokoládu

  • Zdravá droga – Ano, i čokoládu můžeme řadit díky dopaminu za drogu, ale nemusíte se bát. Čokoláda působí příznivě na nervový systém, navozuje pocit klidu, povzbuzuje mysl a zbavuje tělo stresu.
  • Minerály – Čokoláda, která má více jak 70 % kakaa, obsahuje větší množství manganu, železa, zinku, fosforu i draslíku.
  • Snižuje cholesterol – Kvalitní hořká čokoláda je nabytá antioxidanty a vitamíny. Navíc umí snižovat cholesterol i krevní tlak.
  • Zdroj hořčíku – Hořčík může za správnou funkci nervového systému i činnosti svalů.
  • Povzbuzení – Věděli jste, že 100 g hořké čokolády s 50 % kakaa odpovídá šálku slabší kávy?

Nabídka kvalitní čokolády

Každý má určitě spoustu starostí, může přijít i nějaký stres v práci nebo jen pocit, že nic nestíháte a nezvládáte. Proto se rozmazlujte! Je důležité, abyste si našli čas sami na sebe a odpočinuli si od povinností a starostí. Jen tak si sedněte, vypijte svou oblíbenou kávu či čaj a klidně si dejte pár kousků kvalitní hořké čokolády a všechno bude zalité sluncem. Čokoláda je totiž lék na všechno!