Close

Valentýnská večeře na stole, ale co k ní? Bíle nebo červené?

Patříte mezi ty, které víno rozlišují jen podle barvy na bíle, růžové a červené? Snoubení vína a pokrmů je pro vás velká neznámá? Neztrácejte naději, prozradíme vám pár tajných tipů, jak na to.

Než se rozeběhnete do obchodu koupit pár lahvinek vína, dobře si rozmyslete, co budete vařit. Jiné víno se hodí k hovězímu masu a jiné zase k dezertu. Někteří vinaři na svá vína tisknou symboly, které usnadňují výběr vína k vybranému pokrmu. Pokud si nevěříte s výběrem vína, vyzkoušejte zapátrat na etiketě.

Jaké víno servírovat k předkrmu?

Nejčastějším předkrmem pro slavnostní příležitosti je kaviár. Tuto výraznou chuť nejlépe doplní odrůda Chardonnay. Pokud zrovna neplánujete začít takto slavnostním předkrmem, ale zvolíte odlehčenou variantu salátu, určitě se nespletete s Sauvignon blanc nebo s Veltlínským zeleným.

Hlavní chod si zaslouží vyváženou chuť

Pokud zvolíte pokrm a druh vína podobných vlastností, nemůžete udělat chybu. K lehkým jídlům podávejte lehká bílá vína, naopak k jídlům z masa a hodně kořeněným pokrmům se bude více hodit víno červené. Jestli do receptu patří sklenice jakéhokoliv vína, určitě se toto víno bude hodit i k hotovému jídlu.

Ryby

Když plánujete na Valentýnské menu podávat rybu, myslete také na to, na jaký způsob ji budete upravovat. Čím méně bude maso jemnější a méně mastné, tím lehčí víno zvolte. V případě obalované a smažené ryby vyberte víno plnější. Nejvhodnější bude Rulandské bílé nebo Ryzlink rýnský.

Drůbeží maso

Nejste zrovna milovníci ryb, ale za to byste se utloukli po drůbežím mase? I v tomto případě volte vždy bílé víno, určitě nešlápnete vedle, pokud zvolíte víno odrůdy Ryzlink vlašský, Muller ThurgauVeltlínské zelené. Mezi drůbeží maso patří i krocan, v tomto případě můžete zvolit i červená vína. Výborné je Rulandské modré.

Hovězí maso

Hovězí maso se dá připravit na různý způsob, proto i výběr vína je zde trošku komplikovaný. Opět platí pravidlo způsoby přípravy a typ použitého koření. Ke steakům z grillu se ideálně hodí výrazná vína s tříslovinou. Jasnou volbou jsou zde vína z Argentiny, Chile nebo Cabernet. Umíte připravit senzační guláš? V tom případě se hodí vína kyselejší, sáhněte proto po Pinot Noir nebo po moravských červených vínech. K pečeni či výraznějším úpravám hovězího s kořením, neuděláte chybu s moravským Zweigeltrebe.

Vepřové maso

Určitě jste slyšeli pravidlo, které říká, že k červenému masu se hodí červené víno. Ale i zde najdeme výjimky. Různé typy omáček, koření a přísady si můžou žádat i vína bílá. Pokud máte rodinný recept, který zahrnuje k vepřovému masu smetanovou omáčku, určitě vyzkoušejte Chardonnay či bílé Chateauneuf-du-Pape. Samozřejmě, pokud budete podávat panenku nebo dušené vepřové, připijte si červeným vínem. Dobře se hodí Cabernet Sauvignon.

Dezerty a víno

Víno s dezertem tvoří skvělou kombinaci nejen na Valentýna. Víno krásně podtrhne chuť dezertu, který se sladce rozplyne na jazyku. Víno by mělo být o něco sladší než samotný dezert, pokud by tomu tak nebylo působilo by strašně kysele a celý zákusek by to pokazilo.  

Pokud mluvíme o sladkých dezertech, každý si jistě vybaví dortík s čokoládou, která dokáže dobře přebít jakoukoli chuť. Proto se k těmto dezertům hodí plné červené víno, například kvalitní Portské nebo likérové víno. Ke krémovým dezertům se naopak nejvíce hodí perlivá vína. Milujete Tiramisu? V tom případě sáhněte po Prosecu. K výrobě rychlého dezertu se výborně hodí pár kousků ovoce, ze kterého můžete udělat rychlý ovocný salát. Ovocný salát je vhodné doplnit aromatickém polosuchým nebo suchým vínem. Zvolte například Muškát moravský nebo Tramín.

Víno k sýru

Samotnou kapitolou je kombinace vína a sýrů. Sýry s bílou plísní, nebo výrazné sýry vhodně doplníte červeným vínem. Za to čerstvý sýr, dlouho zrající sýr nebo sýr s jemnou chutí si žádají bílá vína. Kozí sýr si nejlépe vychutnáme s výrazným Sauvignonem.

Rozhodně se nebojte kombinovat a zkoušet nové věci, ať už na Valentýnskou večeři, nebo třeba k jiné příležitosti. Nikdo učený z nebe nespadl a po prvním nezdaru neztrácejte víru. Snoubit víno s jednotlivými pokrmy je považováno za umění a zaslouží si pozornost, ale nezapomeňte na individualitu chutí každého jedince, na jeho preference, nebo tradice. Každý jsme jiný a stejně tak musíme nahlížet na snoubení vín s jídlem.